top of page

Branding 101: een introductie in kleurenpsychologie

Ik hoor regelmatig dat mijn klanten het zo bijzonder vinden om te lezen dat er écht een diepere gedachte en psychologie zit achter de kleuren die ik voor hun merk gekozen heb. Daarom leek het mij leuk je mee te nemen in de basis van kleurenpsychologie en hoe ik de theorie gebruik in mijn werk als designer.

Als grafisch ontwerper zie ik vaak dat mensen de waarde van kleur onderschatten. Veel ondernemers zeggen dat ze de kleur pas aan het einde van het proces kiezen. Vlak voor de lancering van een product/dienst of uiting. Dat is onwijs zonde. Kleur is namelijk essentieel voor je imago én kleur verkoopt!


Wist je dat mensen binnen 90 seconden na de eerste indruk een onbewust oordeel vellen over een bedrijf of een product? Tussen 62% en 90% van die beoordeling is alleen op kleur gebaseerd. Dit is bewezen door CCI COLOR - Institute for Color Research. Het is dus een belangrijk onderdeel van jouw business. Kleur geeft een merk een bepaald imago. Het kan ervoor zorgen dat je formeel/informeel overkomt of laten zien dat je betrouwbaar bent. Zo verwijs je naar allerlei eigenschappen die mensen onbewust koppelen aan jouw bedrijf.


Goed is om te weten dat we niet altijd direct kunnen zeggen: blauw = kalmte. Dat is volgens mij iets te kort door de bocht. Hoe wij op kleur reageren heeft te maken met heleboel factoren: persoonlijke voorkeur, ervaringen, opvoeding, culturele verschillen en uiteraard ook de context.

Als je een rode tint geeft aan een 'aardbeien met chocolade' winkel kan het voor de kleur van de aardbei staan. Terwijl als je diezelfde kleur rood geeft aan een business coach kan het ook over passie en zelfverzekerdheid gaan. De kleur kan dus gerelateerd zijn aan zowel het product als de persoonlijkheid van een merk. Het kan zelfs in de context van de combinatie van verschillende kleuren een compleet andere betekenis hebben.

Kleur als trendstudie

De voorkeuren van jouw doelgroep zijn constant aan het veranderen. Kleur is daarom ook een echte trendstudie. Het bepalen van deze trends is geen exacte wetenschap. Er komt ook een bepaalde intuïtie en gevoel bij kijken. Ik kan het het beste omschrijven als een combinatie van feiten, associaties, gevoel en ontwikkelingen in de markt. Fashion loopt hierin voorop en de interieur sector volgt daarna.

Mijn inspiratie en onderzoek naar kleuren hou ik voornamelijk bij via Pinterest. Inmiddels is mijn deze volledig uitgegroeid naar een echte kleur, vorm, font database waar ik voor elk project inspiratie kan vinden.


Volg je mij al? Ik zou het zeker doen! Ik heb namelijk een hele grote selectie aan borden

met curated inspiratie voor al jouw projecten.

Daarnaast haal ik ook veel inspiratie voor kleur via de volgende websites:


Kleur & branding

Voor alle branding projecten waar ik aan werk start ik met het opmaken van een visueel concept. Hierin neem ik een moodboard op met toelichting over de keuzes betreft typografie, fotografie, materialen, verpakkingen en natuurlijk, kleur.


De informatie vanuit de strategie workshop en briefing speelt een grote rol bij het ontwikkelen van het visuele concept. Alle design keuzes zijn namelijk een directe weerspiegeling van de kernwaarden van jouw bedrijf en de ideale klant die jouw product of dienst koopt. Dit geldt dus voor de typografie, maar ook zeker voor de gekozen kleuren.


Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n visueel concept, waarin ik toelicht waarom ik voor bepaalde kleuren heb gekozen en wat deze voor het merk betekenen.

Nu zal je je waarschijnlijk afvragen hoe ik aan deze informatie kom? Dat heeft dus voor een groot deel te maken met kleurenpsychologie. Daarnaast speelt intuïtie, de context en de combinatie's van kleuren ook een grote rol. Inmiddels weet ik voor de meeste basis kleuren de psychologie en historie al, maar soms is het fijn om ook de website van www.colorpsychology.org er nog even bij te pakken. Als je het mij vraagt leer je het kiezen voor de juiste kleuren vooral door goed te kijken naar wat er in de markt gebeurd en door te experimenteren. Gewoon doen!


Mocht je het leuk vinden om samen te sparren over jouw brand kleuren, stuur mij vooral een DM via Instagram en dan neem ik contact met je op!